zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

Barneveldse

anne faber is model

‘als model kun je geen diva zijn’


 

Ze werd als tiener gescout op Instagram, maar had lange tijd te weinig zelfvertrouwen om model te worden. Niet veel later knokte de Barneveldse Anne Faber (25) zich alsnog het wereldje in en leerde ze dat het modellenbestaan niet alleen glitter en glamour is. ‘Je moet op elk moment perfect zijn.’ 

Je loopt nietsvermoedend over straat en ineens word je benaderd door de scout van een groot modellenbureau. Vanaf dat moment zit je carrière in de lift en gaat alles vanzelf. Of toch niet? ‘Voor 99 procent van de modellen werkt het niet zo’, zegt Anne Faber. ‘Je wordt vaak afgewezen en moet keihard werken.’ 

Erbij horen 

Zelf werd Anne op zestienjarige leeftijd al gescout via Instagram, maar door een moeilijke schooltijd ontbrak het haar aan het zelfvertrouwen om er iets mee te doen. ‘Op de basisschool viel ik buiten de groep omdat ik jarenlang in Amerika heb gewoond, waar mijn vader bij de luchtmacht zat. Mijn klasgenoten dachten – onterecht – dat ik mezelf daardoor beter voelde dan de rest.’ Op de middelbare school wilde ze niets liever dan erbij horen: ‘Ik paste mijn gedrag en kleding aan, maar hoe erg ik ook mijn best deed, niemand vond me leuk. Uiteindelijk wist ik niet eens meer wie ik zelf was.’ 

Pas toen ze naar de universiteit ging om filosofie te studeren, werd Anne zelfverzekerder en durfde ze een carrière als model na te jagen. Ze ging naar een castingdag en tekende niet veel later, op 21-jarige leeftijd, een contract bij een bureau. ‘Ik vond fotoshoots meteen heel leuk om te doen; je bent creatief bezig en creëert met een team een mooi resultaat. Helaas liet dat bureau me later vallen, maar via via kwam ik bij een nieuw modellenbureau terecht.’ 

Van casting naar casting 

Toen haar carrière op stoom kwam, besloot ze haar master Filosofie tijdelijk naast zich neer te leggen om zich op het modellenwerk te storten. Ze reisde veel en ging van casting naar casting in de hoop geboekt te worden. ‘Soms deed ik er wel tien op een dag, zonder daarvoor betaald te krijgen. Er waren castings waarvoor ik urenlang met tientallen andere meiden buiten in de kou stond te wachten, om vervolgens tegenover ongeïnteresseerde mensen te komen staan die alleen op hun telefoon zaten. Gelukkig ging het niet altijd zo, vaak was iedereen heel aardig.’ In 2019 boekte ze haar eerste modeshow in Parijs, voor een Japans kledingmerk. Daarna ging het bergopwaarts: naast Parijs liep ze shows in steden als Milaan en Barcelona. 

Niet zo luxe 

In die periode leerde ze dat het modellenbestaan keihard werken is, zonder dat je er direct rijk van wordt: soms verdiende Anne net genoeg om haar verblijf in het buitenland te bekostigen. ‘De appartementen waarin ik verbleef waren helemaal niet zo luxe als sommige mensen denken, maar juist simpel. Soms deelde ik ze met wel veertien andere meiden, met wie het gelukkig meestal goed klikte.’ 

Je kunt niet zomaar een paar weken vrij nemen van je strakke regime’, vervolgt ze. Zo sportte ze tot voor kort dagelijks, moest ze regelmatig haar lichaam laten opmeten en lette ze goed op haar voeding. Toch was het soms niet goed genoeg: ‘Eén keer kreeg ik – na wekenlang hard werken – te horen dat mijn benen ‘er dikker uitzagen’.’ Hoewel het met haar zelfvertrouwen nu een stuk beter zit dan vroeger, blijven dat soort opmerkingen pijnlijk. ‘Je moet het niet persoonlijk opvatten, maar op dat moment was ik er even helemaal klaar mee.’ 

Eigen weg 

Een paar maanden later, op het hoogtepunt van Anne’s carrière, brak het coronavirus uit en kwam de wereld tot stilstand. Ze kwam thuis te zitten en besloot een pauze te nemen van het modellenwerk. ‘Daar was ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal aan toe.’ Sinds kort woont Anne bij haar vriend in Groningen, waar ze een tijdelijke bijbaan heeft. Ze brengt nog regelmatig een bezoek aan haar oma in Barneveld, verslindt daarnaast veel boeken (‘vorig jaar 72’) en sport weer omdat ze er zin in heeft – niet omdat het moet. 

En verder? ‘Ik ga eerst mijn master Filosofie afmaken, maar begin het reizen en het modellenwerk ook wel te missen. Verder heb ik op dit moment geen concreet plan. Ik heb geleerd dat het oké is om niet precies te weten wat je wilt en om even niét druk te zijn.’ Eén ding weet ze wel zeker: ‘Ik kies mijn eigen weg.’