De opmars van Zuid-Italiaanse wijnen

‘Toegankelijk,zwoel, met veel fruit en in trek onder een breed publiek’ 

In Wijnwinkel Barneveld kunnen klanten terecht voor wijnen van over de hele wereld: van Frankrijk, Spanje tot Oostenrijk en Duitsland tot Zuid-Afrika Chili en de USA. Maar het zijn met name wijnen uit ‘de hak van Italië’ (Puglia) die de afgelopen jaren meer ruimte in het schap kregen. Geen toeval, vertellen Jan en Liesbeth van den Brink.

 

De ideale mix

Sinds Gert – Jans vader – zijn eerste wijn uit Puglia introduceerde, is het aanbod wijnen uit Zuid-Italië flink gegroeid. ‘Waar de lokale druivenrassen eerst werden geteeld voor zogeheten ‘wijnblends’, produceren wijnmakers nu hun eigen wijnen,’ vertelt Jan. De Italiaanse zon en een verkoelend briesje van zee zorgen voor zwoele wijnen met opvallend veel fruit die in de smaak vallen bij een breed publiek.’

Wijnen met een verhaal
Doordat Puglia zijn eigen lokale druivenrassen heeft, biedt deze wijnstreek ook tal van verschillende wijnen. Primitivo is wellicht het meest bekende druivenras. Maar met soorten als Negroamaro, Nero di Troia en Susumaniello kunnen liefhebbers van rode wijn nog veel meer kanten op. Terwijl Malvasio Bianco en Verdeca de basis vormen van witte wijnen. 

 

‘De hand van de wijnmaker bepaald voor een groot deel de kwaliteit van de wijn in je glas’, vertelt Liesbeth. ‘Elke wijn krijgt zo écht een eigen karakter.’ Jan geeft als voorbeeld: ‘Tussen dertig Primitivo’s van verschillende wijnhuizen kun je veel verschil proeven. Maar zelfs diverse jaargangen van dezelfde wijn en hetzelfde wijnhuis kunnen per oogst verschillen. Die diversiteit maakt het leuk.’

In Wijnwinkel Barneveld kunnen klanten terecht voor wijnen van over de hele wereld: van Frankrijk, Spanje tot Oostenrijk en Duitsland tot Zuid-Afrika Chili en de USA. Maar het zijn met name wijnen uit ‘de hak van Italië’ (Puglia) die de afgelopen jaren meer ruimte in het schap kregen. Geen toeval, vertellen Jan en Liesbeth van den Brink.

De ideale mix

Sinds Gert – Jans vader – zijn eerste wijn uit Puglia introduceerde, is het aanbod wijnen uit Zuid-Italië flink gegroeid. ‘Waar de lokale druivenrassen eerst werden geteeld voor zogeheten ‘wijnblends’, produceren wijnmakers nu hun eigen wijnen,’ vertelt Jan. De Italiaanse zon en een verkoelend briesje van zee zorgen voor zwoele wijnen met opvallend veel fruit die in de smaak vallen bij een breed publiek.’

De beste culinaire match

In combinatie met het juiste gerecht smaakt een Zuid-Italiaanse wijn nóg lekkerder. Zelfs bij typisch Nederlandse gerechten. Jan: ‘Een wat zwaardere Primitivo combineert bijvoorbeeld heerlijk bij een stoofpotje of gegrild vlees. Terwijl wijnen van Malvasio Bianco heerlijk smaken bij zachte visgerechten. Niet voor niets drinken ze in Puglia, een echte visregio, zelfs in de winter veel wit.’