zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

na een week hard werken is het prettig om in zo’n warm bad thuis te komen’

aartjan

tomassen:

“Het is fijn om in een warm bad thuis te komen”


 

De bedrijven Thuis in Staal en Staalo groeiden de afgelopen jaren uit tot de grootste stalen deuren producenten van Nederland. Oprichter en ondernemer Aartjan Tomassen is zakelijk drukker dan ooit en bruist nog altijd van de ideeën, maar heeft persoonlijk rust gevonden. 

Het is vrijdagochtend rond 11.30 uur als Aartjan Tomassen (39) al bellend arriveert voor het interview. Zijn nieuwe elektrische auto parkeert hij prominent voor de entree. ‘Ik ga een paal van 16 meter hoog in mijn tuin plaatsen en deze vol hangen met zonnepanelen,’ is het eerste wat hij zegt. ‘Dat ding draait mee met de zon. Daarmee kan ik die wagen ook opladen. Echt ideaal.’

Het typeert deze Barneveldse ondernemer: kansen zien en dan gewoon uitproberen. Zo kwam hij in 2015 op het idee om zelf een stalen deur te gaan maken. ‘Ik ben ooit begonnen in de toegangstechniek, dus ik had de juiste apparatuur al in de schuur staan. Met een biertje en een jeky (zijn eigen benaming voor een glas Jägermeister, red.) ben ik gaan lassen.’ Zonder dat hij zich op dat moment zelf besefte, was het de start van een enorm succes. 

‘Ik verhuisde naar een groter pand, kocht al snel dure machines en trok extra monteurs aan. Mensen om mij heen begrepen dat niet. Die bleven zeggen dat het slechts een trend was. Een risico, dus. ‘Kijk maar naar steigerhout’, zeiden ze dan. Maar er is een groot verschil. Want waarom zou je dichte, donkere wanden in je woning plaatsen? Mensen willen licht en ruimte in huis. Stalen deuren bieden dat. Veel mensen willen nooit meer anders.’

Hij drinkt zijn latte macchiato tegenwoordig zonder suiker. ‘Ga je minder van stuiteren. Dat scheelt een boel hoor. Ik kan al niet stilzitten, dus het gaat beter zo. Ik heb sowieso meer rust gevonden,’ begint hij. ‘Misschien heeft dat te maken met dat ik dit jaar 40 mag worden. Ik heb niet meer zo dat ik overal bij wil zijn. Of dat ik dingen mis. Ik vind tegenwoordig een spelletjesavond, met mijn vriendin en dochters, ook echt genieten. Na een week hard werken is het prettig om in zo’n warm bad thuis te komen. Ik ben dat steeds meer en meer gaan waarderen.’

Op de vraag of hij nog gekke toekomstplannen heeft, begint Aartjan te glimlachen. ‘Ik heb altijd ideeën. Zo zijn we nu bezig om een outletwinkel voor stalen deuren te openen in het centrum van Barneveld. Daar kunnen mensen makkelijk ‘tweedehands’ deuren kopen, die door consumenten om allerlei redenen zijn teruggestuurd. En jullie hebben nog een primeur, want er gaat een nieuwe Bed & Breakfast komen in de gemeente Barneveld. Samen met mijn vriendin heb ik namelijk een groot stuk grond gekocht in Zwartebroek, waar we een oude schuur helemaal gaan ombouwen. We gaan er zelf naast wonen. Grappig, want eigenlijk ben ik na een aantal omzwervingen weer terug waar ik vandaan kom: het platteland. Lekker buiten rommelen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in.’