zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

Joanne heeft

een bijzonder huisdier

‘Nina is een wijs beestje’


 

‘Ik wilde een dier dat niemand anders had’, vertelt Joanne Koster (26). Met de komst van waterschildpad Nina kwam die droom achttien jaar geleden uit. Inmiddels is de Voorthuizense behoorlijk gehecht aan haar bijzondere huisdier. 

‘Het is een beetje een obsessie geworden. Als ik een schildpadknuffel zie, móet ik ‘m hebben’, vertelt Joanne lachend. Haar liefde voor schildpadden zit zo diep dat ze zelfs haar vakantieadresjes erop afstemt. ‘Vorig jaar werd het Zakynthos, waar je veel zeeschildpadden kunt spotten.’ 

Hamster 

Een vis of een hamster: zo’n dier zal ze wel uitkiezen, dachten haar ouders toen ze de achtjarige Joanne meenamen naar de dierenwinkel. ‘Maar ik wilde een dier dat niemand anders had. Toen ik de kleine waterschildpadjes zag, was ik meteen verkocht.’ Nina: zo noemde ze haar nieuwe huisgenoot. ‘Afgeleid van de Ninja Turtles.’ 

Nina heeft dan geen aaibaar vachtje en komt ook niet bij haar op schoot liggen, toch heeft Joanne veel plezier van de geelwangschildpad. ‘Soms zet ik een stoel voor het aquarium, dan kan ik zo een uur lang naar haar kijken. Nina is een wijs beestje: als ik mijn vinger over het glas beweeg, volgt ze me. Ze hoort en ziet alles.’ 

In de zomermaanden scharrelt haar huisdier gewoon door de tuin. ‘We moeten haar wel goed in de gaten houden als ze buiten rondloopt. Iedereen zegt: ‘Wat moet je met zo’n sloom beest?’ Maar als je niet oppast, is ze zo weg.’ 

Vijftig jaar 

Ook haar vriend Erik, met wie Joanne samenwoont, vindt Nina inmiddels ‘een leuk beestje’. Maar goed ook: het dier kan makkelijk vijftig jaar oud worden. ‘Dat wisten we niet toen we haar kochten’, lacht Joanne. ‘Maar ik vind het alleen maar positief; iedereen wil toch dat zijn dier zo lang mogelijk meegaat?’