zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

onze vaderlandsche geschiedenis op de veluwe

‘Geschiedenis leeft als je er middenin staat.’

Geniet van kunst, cultuur en natuur 

De Veluwe staat bekend om haar prachtige natuur, maar mag ook zeker niet vergeten worden als het gaat om kunst en cultuur. Het Zandsculpturenfestijn Garderen is hier een mooi voorbeeld van. Met de tentoonstelling ‘Onze Vaderlandsche Geschiedenis’ worden kunst, cultuur en de Veluwse natuur samengebracht. 

De Nederlandse geschiedenis is rijk en spreekt tot de verbeelding. Om dit chronologisch samen te vatten is het geordend in een lijst van vijftig thema’s (vensters). Deze lijst heet de Canon van Nederland. Ontzettend uitgebreid en prachtig om van te leren. Erik van Ee, organisator Zandsculpturenfestijn Garderen: “Geschiedenis kun je leren uit de boeken, maar het is zoveel mooier om het echt te beleven.”

Zandsculpturen brengen historie tot leven

Of geschiedenislessen op school boeiend zijn of een beetje saai ligt helemaal aan de bedrevenheid van de docent en de interesse van de jeugd. Maar als je er middenin staat wordt het echt, dan is het ineens interessant voor jong en oud. Erik van Ee: “Het Zandsculpturenfestijn organiseren we nu voor de dertiende keer bij De Beeldentuin in het Veluwse plaatsje Garderen. De laatste editie stond in het teken van het 75-jarig jubileum van de Nederlandse bevrijding. Dit thema sprak mensen aan. Het was niet alleen mooi om te zien, je kon er ook echt iets van leren. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor: ‘Onze Vaderlandsche Geschiedenis’. Een thema met de Canon van Nederland als basis.”

Tijdrijzen op de Veluwe

Vanaf 1 april staat Garderen in het teken van tijdreizen: “Kunstenaars hebben zich niet alleen laten inspireren door thema’s als de Gouden Eeuw, maar ook door de Veluwse geschiedenis. Neem bijvoorbeeld het bekende verhaal van Jan Schaffelaer. De dappere strijder die zich van de Barneveldse toren liet vallen om zijn mannen te redden. Zo’n verhaal mag natuurlijk niet ontbreken in onze tentoonstelling. Bezoekers bewandelen een route die de geschiedenis chronologisch volgt. Steeds kom je in een andere wereld terecht. Compleet met passende aankleding en geluidsfragmenten. Bij elk kunstwerk kan men meer informatie vinden over het onderwerp. Hoewel de sfeer per thema anders is, speelt de Veluwe een grote rol. Bos, heide en andere natuurproducten zijn gebruikt om de gehele tentoonstelling aan te kleden. Zo worden kunst en cultuur gecombineerd met de Veluwse natuur.”

tip:

  • Maak uw dagje Veluwe compleet!

    De Veluwe optimaal beleven? Sluit uw dag dan af in Lunchroom de Rozentuin. Geniet van een high tea met Veluwse lekkernijen.

    Het Zandsculpturenfestijn is geopend vanaf 1 april 2022.

  • Oude Barnevelderweg 5

  • 3886 PT Garderen

    Meer weten? Bekijk > https://zandsculpturen.nl/