zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

Tara Hald

doet meer met wijn

‘Ik gaf al veel wijn-spijs adviezen, maar dat is echt toegenomen’


 

Drie jaar geleden begonnen vijf ondernemers én wijnliefhebbers Vino in Voorthuizen. Tara Hald was er vanaf het begin werkzaam als drijvende kracht achter de winkel en begin 2022 nam ze Vino over van de heren. Als kind groeide ze op in een bourgondisch ingestelde familie en haar wijnkennis en horeca-achtergrond vormen daarmee de perfecte basis voor haar plannen met Vino. 

Want Tara wil meer dan alleen wijn verkopen. ‘Een groot deel van mijn wijnassortiment is vast, maar ik varieer wel en luister ook naar mijn klanten als die met tips komen. De meeste wijnen die ik verkoop komen uit de oude wereld, maar ik heb ook wel wijnen uit Nieuw-Zeeland en Chili.’ 

De verkoop van delicatessen maakt de combinatie met wijn in de winkel extra onderscheidend. Denk aan noten, olijfolie, kruiden, kazen, vleeswaren, tapenades of cantuccini koekjes. Producten ook die goed met wijn samen gaan in pakketten. ‘Die kun je cadeau geven, maar bedrijven kopen ze ook wel in als relatiegeschenk voor hun klanten of als cadeaus of kerstpakketten voor hun personeel.’ 

Wijnproeverijen gecombineerd met hapjes 

Ook de wijnproeverijen die Tara één a twee keer per week geeft worden standaard gecombineerd met hapjes, waarvoor ze soms ook samenwerkt met restaurants uit Voorthuizen. ‘Die proeverijen zijn bij mensen thuis of hier in de winkel. Dat kan heel algemeen met diverse wijnen, maar het kan ook aangepast worden aan de smaak van de proevers of puur op wijnland of -gebied.’ 

 

 

 

Op zoek naar kwaliteit 

Sinds de corona pandemie, toen restaurants moesten sluiten, merkt Tara dat steeds meer mensen op zoek gaan naar kwaliteitswijnen en die combineren met thuis koken. ‘Ik gaf al veel wijn-spijs adviezen, maar dat is hierdoor echt toegenomen. Maar alles wat ik doe heeft gewoon heel veel met klantcontact te maken. En het opbouwen van relaties met je klanten door je adviezen en je service. Eigenlijk probeer ik de stap naar wijn voor iedereen laagdrempelig te houden want uiteindelijk gaat het om persoonlijke smaak en niet hoe duur een wijn is.’ 

Culinaire tip van Tara 

‘Als het gaat om wijn-spijs combinaties is het belangrijk om te kijken welk ingrediënt de overhand heeft in het gerecht. Bij een goed stuk vlees kun je niet eenduidig een wijn aanwijzen. Dit kan bijvoorbeeld geserveerd worden met een romige saus of een kruidenkorst. Het is belangrijk om naar die combinatie te kijken. Mijn favoriete combinatie op dit moment is een tarte tatin van blauwe kaas en peer samen met een amarone.’