zondag, december 04, 2022 -
Barneveld, NL
1°C

Van journalist tot

buitengewoon ambtenaar

 

Erik Roest in actie als trouwambtenaar

Trouw aan de Barneveldse Krant

Hij zag de krant in tal van opzichten veranderen. Groot formaat werd klein formaat, zwart wit werd kleur. En papier kreeg gezelschap in de vorm van digitaal. 

Erik Roest werkt al drie decennia bij de Barneveldse Krant, die in oktober exact 150 jaar bestond. Tegenwoordig combineert de redacteur zijn werk met een bijbaan als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. ‘Verhalen over de liefde gaan nooit vervelen.’

‘In de zomer van 1991 zocht ik werk. Via een studiegenoot ik te horen dat ze bij de Barneveldse Krant nog iemand zochten. Ik belde met hoofdredacteur Jur van Ginkel en mocht op audiëntie komen. Na afloop kreeg ik een opdracht mee: ‘Schrijf een verslag over dit gesprek’. Zo gevraagd, zo gedaan. Ik werd aangenomen en ben nooit meer weggegaan.’ 

Trouwe lezers

‘Ik ben een bevoorrecht mens, omdat ik samen met mijn collega’s elke dag weer een tastbaar product mag afleveren, dat in zijn verspreidingsgebied enorm veel impact heeft. We doen er alles aan om onze lezers elke dag weer een zo gevarieerd mogelijk nieuwsmenu voor te schotelen, met lokale wetenswaardigheden als hoofdgerecht.’

‘Veel veranderde, maar de kern is hetzelfde gebleven. Ons werk is gebouwd op vijf pijlers: informeren, inspireren, vermaken, verbinden en in beweging brengen. Dat doen wij al lang niet meer alleen via de papieren krant, maar ook via internet en social media. De cijfers laten zien dat de belangstelling voor onze nieuwsberichten onverminderd groot is. De Barneveldse Krant kan nog makkelijk anderhalve eeuw vooruit, al durf ik over de toekomstige verschijningsvormen geen zinnig woord te zeggen.’

 

Bijzondere gesprekken

‘Ik schrijf een column, heb sportwedstrijden verslagen, gemeenteraadsvergaderingen gevolgd en evenementen bezocht. Allemaal geweldig om te doen, maar het allerleukste blijft het één-op-één interview, waarbij geen van beiden haast heeft. Het aantal bijzondere gesprekken dat ik de afgelopen jaren heb mogen voeren, is ontelbaar. Zonder oordeel luisteren naar de verhalen van anderen, daar word je een wijzer mens van. Mijn rugzak staat altijd open, zodat er nieuwe inzichten, lessen en wijsheden aan mijn bagage kunnen worden toegevoegd.’

Trouwambtenaar

‘Tegenwoordig voer ik ook gesprekken met bruidsparen. Verhalen over de liefde zijn het ideale medicijn tegen cynisme.  Mijn werkzaamheden als trouwambtenaar en redacteur lijken op elkaar. Ik luister naar verhalen en probeer die zo goed mogelijk te vertalen in een goedlopende toespraak of een lezenswaardig artikel.  Die twee banen zijn prima te combineren. Ik durf wel te zeggen dat hier sprake is van een goed huwelijk.’